Å starte et russebuss prosjekt er som å drive en liten bedrift. Du må sette opp et budsjett å regne deg frem til fremtidige kostnader og inntekter. Les videre for å vite hvordan din gruppe kan sette opp et russebuss budsjett.

Sist oppdatert: Juli 09, 2018

1) Start tidlig

Vi sier det hvert år. Start tidlig med planleggingen, slik vil dere få mest mulig nyttig informasjon og sjekket ut flest mulige tilbud og til slutt få det som passer dere aller best.

Les også: Dette bør du vite om russelogo

2) Medlemmer

Første vi må starte med er å bestemme oss antall medlemmer vi ønsker å være med på prosjektet. Det er veldig viktig at medlemmene er på plass før innbetalingene starter slik vil dere være mindre utsatt for ekstra innbetalinger ingen har forutsett.

Vanlighvis fyller man plassene etter hvor stor buss man kjøper. Har bussen 30 sitterplasser, er det normalt å fylle opp gruppen med 30 medlemmer. Kjøper dere en mindre buss med f.eks 24 plasser, kan det være upraktisk å være mer enn 24 medlemmer.

Stockholm Syndrome 2018

FORNØYD RUSS: Stockholm Syndrome 2018 fra lillehammer hadde 25 medlemmer på bussen. Foto: russebussmarked.no 

3) Lag et hypotetisk forslag til budsjett

Laget et budsjett ut ifra hva alle medlemmene kan betale er det mulig å regne seg frem til et budsjett som passer alle.

Her deler dere totalsummen på alt dere TROR vil koste i før, i og eventuelt etter russetiden. Det trenger ikke å være veldig nøyaktig, viktigste er at dere får en viss forståelse av hvilke kostnader som er viktig å beregne.

4) Ta kontakt med Russebussmarked.no 

Dette steget er enkelt og greit. Firmaet har flere års erfaring hvor de har levert totalpakker som skal dekke et fullt russebussprosjekt. De har en god analyse hvor de mest uforutsette kostnadene kommer fra og hvorfor.

Her kan du få hjelp fra A – Å på hvordan dere får et budsjett tilpasset deres behov og mål.

Få gratis hjelp til å sette opp budsjett her.
KOMPLETT BUSS-PAKKE: Hierarkiet 2018 fra Nordstrand kjøpte en komplett russebuss-pakke fra russebussmarked.no. Det lønnte seg etter at de vant Norges Beste Russebuss på Landstreffet Stavanger. 
TIPS: Sponsor til russebuss eller russebil finner du her

5) Bussmøte

All planlegging for budsjett, mål og avstemning skjer nemlig på et bussmøte.

Det er deres prosjekt og ansvar for hvor mye dere har lyst til å bruke på russefeiringen. Det er selvfølgelig en begrensing på hvor billig dette kan bli ettersom man vil balansere prosjektet på den sikre siden.

Start med å lag et skjema hvor medlemmene besvarer hvor mye de kan betale i måneden og hvor mye de ønsker totalsummen på egenandelen på dette prosjektet skal være. Det er viktig at dere også inkluderer hva enhver mener om hvor mye som skal tjenes på dugnad.

Les også: Slik tjener dere penger på dorull dugnad – 4 enkle tips 

6) Krisekasse

År etter år ser vi russebusser som ikke har nok penger rett før russetiden fordi bussen hadde påført seg mye rust og forårsaket lekkasjer eller andre mekaniske feil som må repareres på verksted før den kan rulle. Russebusser brukes kun 1 gang i året, resten av året står de helt stille i en hall eller ute ved en vei. Det er her det ”shit happens”.

Dere kjøpte en buss i meget god stand med både EU-kontroll, tilstandsrapport og hele pakken dere kunne ønske. Men en ting mange glemmer er vedlikehold, når bussen står ute i den kalde vinteren så påfører den seg rust og kanskje fuktskader på interiøret. Poenget er når dere har veldig mye skolearbeid og ikke har tid til å ta vare på russebussen deres daglig/ukentlig så må krisekassen beregnes ekstra nøye.

Vanlig budsjett på krisekassen er 50-200.000NOK (beregnes ut ifra årsmodell, tilstand og risiko).

Les også: Hvordan finansiere russetiden ved salg av dopapir

7) Busskontrakt

Det viktigste når dere skal forplikte dere til en avtale mellom medlemmene er at både budsjett og en plan på hva som skal kjøpes er i boks.

Dette anbefaler vi kun for å være på den sikreste siden. Veldig mange setter kontrakt før plan og budsjett, dette kan føre til utrygghet på hvordan bussprosjektet vil gå.